logo

>>A Szent Vér Hagyománya Bátán<< a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére felvétetett

2023.09.18

2023. szeptember 15-én Csák János, kulturális és innovációs miniszter a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Bizottság javaslata alapján felvette "A Szent Vér hagyománya Bátán" című örökségelemet a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékére.

A felterjesztés szerint Bátán "a katolikus lakosság körében a népi vallásosság a Szent Vér emléke mellett mondákat, és népi imádságokat is megőrzött. Ez a szellemiség kihatott a vallási hagyományokra, társadalmi szokásokra, rítusokra és ünnepi eseményekre, valamint a népművészetre, a hagyományos kézműves tevékenységekre, melyek közül kiemelkedik a viaszos tojásírás".

Báta évszázadokon keresztül a magyar Szent Vér kultusz központja volt, Magyarországon ma az egyetlen Szent Vér kegyhely. Temploma, amely 2020-ban, közel 500 év után Ferenc pápától visszakapta a Basilica Minor rangot, az 1938-as eucharisztikus kongresszus évében épült újjá.

A rangos díjat 2023. szeptember 15-én a jelölést beküldő Báta Község Önkormányzatának polgármestere, Huszárné Lukács Rozália vette át Kiss Szabolcstól, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságának közművelődési főosztályvezetőjétől, valamint Dr. Csonka-Takács Esztertől, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága igazgatójától.

A jeles alaklomból a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága 2023. szeptember 16-án, a bátai Szent Vér Nagyzarándoklaton emléktáblát adományozott a közösségnek.

Köszönjük az elismerést!

Képek