TELEPÜLÉS
Térkép
Utcanévjegyzék
ÖNKORMÁNYZAT
Képviselő-testület
Bizottságok
Polgármesteri Hivatal
Rendeletek
Kisebbségi Önkormányzat
Hirdetmények
Aktuális hírek
Letöltések
INTÉZMÉNYEK
Általános Művelődési Központ
Művelődési Ház
Könyvtár
Orvosi Rendelő
Egészségház
Házi Segítségnyújtás
Gyógyszertár
Posta
Takarékszövetkezet
KULTÚRA
Múzeumok - Tárlatok
Civil szervezetek
Egyházak
SZABADIDŐ
Báta Ízekre Szedve
Rendezvények
Csillagtúrák
Duna-Dráva Nemzeti Park

 HÉTKÖZNAPI  ÉTELEK
 

Csuszáscsibe

Jánosi Jánosné Bocz Erzsébet

          

Hozzávalók: 1 egész csirke megtisztítva, 1 közepes fej hagyma, 1evőkanál zsír, 2-3 evőkanál őrölt paprika, 2  piros hüvelyes paprika, őrölt bors, só.
 

Elkészítés: a csirkét feldaraboljuk, a hagymát megtisztítjuk és a zsírban megpirítjuk. Félrehúzzuk a tűzről, beletesszük az őrölt paprikát és átkeverjük. Azután rátesszük a hagymára a csrkehúst és ezzel is jól atkeverjük. Felöntjük vízzel, megsózzuk és felforraljuk. Amikor a habját elforrta beletesszük a hüvelyes paprikát. Amíg megfől a hús, csipetkét készítünk.
 

Csipetke
 

2 egész tojás, csipetnyi só és annyi liszt amennyit a tojások felvesznek. Közepes keménységűre gyúrjuk, kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, apróra csipkedjük.
 

Amikor a csirkehús megfőtt ízlés szerint borsozhatjuk, ha kell sózzuk. Beletesszük a húshoz a  csipetkét, óvatosan átkeverjük, hogy ne törjük össze a húst. Mikor feljön a csipetke az étel tetejére levesszük a tűzről és tálalhatjuk.

*

Füstöltcsülkös bableves

Lukács Józsefné Bajnok Erzsébet

          

Hozzávalók: 50 dkg nagy szemű tarkabab, 1 füstölt csülök, 25 dkg fehérrépa, 25 dkg sárgarépa, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, 2 db hívelös paprika, só, 2 evőkanál liszt, kevés zsír, töröttpaprika

A régi recept szerint ezt az ételt a határban főzték vaskraszlóban háromlábon, vagy otthon cserépfazékban, kemencén. Este a babot és a csülköt külön- külön vízbe áztatták, majd reggel a csülköt liszttel jól bedörzsölték, hogy a füst lejöjjön róla, majd langyos vízzel 2-3 lében megmosdatták. A babot vaslábosba tették, rávágták a vöröshagymát, a fokhagymát egészben, valamint beletették a zöldséget, sárgarépát, csülköt és a hívelös paprikát. Otthon kis lábosban egy vékony rántást készítettek: kevés zsírban 2 evőkanál lisztet, 1 kis fej vöröshagymát apróra vágva rózsaszínre pirítottak, töröttpaprikát tettek bele, kevés vízzel felengedték, majd összeforralták. A mezőr korsóban vittek vizet, az elkészített anyagokra a vaslábosba annyit öntöttek, hogy jól ellepje, rátették a háromlábra és alágyújtottak. Meg-meg rakták a tüzet, közben dolgoztak ésdélre megfőtt az ebéd. A csülökből kifőtt só gyakran elegendő volt, előfordult, hogy men is kellett beletenni. Kenyérrel fogyasztották.

*

 

Az oldalt készítette és frissíti: Takaró János 7149 Báta, e-mail: takaro@takaro.hu