TELEPÜLÉS
Térkép
Utcanévjegyzék
ÖNKORMÁNYZAT
Képviselő-testület
Bizottságok
Polgármesteri Hivatal
Rendeletek
Kisebbségi Önkormányzat
Hirdetmények
Aktuális hírek
Letöltések
INTÉZMÉNYEK
Általános Művelődési Központ
Művelődési Ház
Könyvtár
Orvosi Rendelő
Egészségház
Házi Segítségnyújtás
Gyógyszertár
Posta
Takarékszövetkezet
KULTÚRA
Múzeumok - Tárlatok
Civil szervezetek
Egyházak
SZABADIDŐ
Báta Ízekre Szedve
Rendezvények
Csillagtúrák
Duna-Dráva Nemzeti Park

 KELT TÉSZTÁK:
  

Kemencében sült kenyér

Jánosi Jánosné Bocz Erzsébet

               
Kenyér:
   

Hozzávalók: 2 kg liszt, 2 evőkanál só, 6 dkg élesztő, víz.
 

Este kovászt készítünk: a liszt 1/5-öd részéből, az élesztőből és langyos vízből. Ezt reggelig melegen  tartjuk!

Reggel kezdjük a dagasztást. 1 kg liszthez kb. 4 dl vizet számolunk. A vízben elolvasztjuk a sót, úgy tesszük a liszthez. Addig dagasztjuk, amíg a kezünkről letisztul a tészta. Dagasztás után 1 órán át pihentetjük. Pihentetés után kiszakítjuk a tészta kb. negyed részét, ebből majd lepényt készítünk. A kenyérnek valót átgyúrjuk. Szakajtóba konyharuhát terítünk, belisztezzük és ebbe tesszük a tésztát. Letakarjuk, kb. 30 percet állni hagyjuk, majd sütőlapátra borítjuk úgy, hogy a teteje legyen alul. Vízzel megmosdatjuk, a tetejét bevágjuk tetszés szerint, majd sütőbe tesszük. Amikor megsült a kenyér, kivesszük a sütőből és újra vízzel megmosdatjuk. Kihűlve szeletelhetjük.
  
Lepény:
  
Ezt a lepény addig készítjük el kenyérsütés közben, amíg a kenyértészta a szakajtóban pihen. A kenyértésztából elvettünk egy lepényre valót, amit kb. 1 cm vastagságúra kinyújtunk úgy, hogy a széle magasabb legyen. Ujjainkkal lyukakat nyomkodunk a tésztába és olvasztott kacsa- vagy disznózsírral meglocsoljuk, megsózzuk. Azonnal megsütjük.
   
Lángos:
 
Volt aki nem lepényt készített az elvett tésztából, hanem lángosnak sütötte meg.
Vékonyra nyújtsuk ki, derelyevágóval a kívánt nagyságúra vágjuk, majd bő forró zsírban süssük ki.
*

Bátai tejfölös lepény

Jánosi Jánosné Bocz Erzsébet

    

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5dkg élesztő, 4 dl tejföl, 1 evőkanál só, bors, langyos víz. Ebből a mennyiségből két lepény lesz.

 
Elkészítés: a liszt 1/3 részéből, az élesztőből kevés vízzel kovászt készítünk. Kb. 10 percig állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a többi lisztet és kb. 3-4 dl vizet, amiben előtte feloldottuk a sót. Jól kidagasztjuk, amíg a kezünkről a tészta letisztul. 15-20 percig kelesztjük. Lisztezett  deszkára borítjuk, két részre osztjuk, cipókat készítünk, lisztezett konyharuhán pihentetjük újabb 15-20 percig. Ezután meghajtogatjuk: lisztezett deszkán nem túl vékonyra kinyújtjuk, 1 evőkanál olvasztott zsírral meglocsoljuk. Összehajtjuk és ismét 10-15 percig kelesztjük. Kizsírozott tepsibe (30cmx35cm) nyújtjuk, de nem nyomkodjuk! Ismét 1 evőkanál zsírral meglocsoljuk, 2 dl tejföllel megkenjük, sózzuk, ízlés szerint borsozzuk. Közepes hőmérsékletű sütőben pirosra sütjük. Tetejét megszórhatjuk szalonnakockákkal, vagy kolbászkarikákkal.
*
 

Az oldalt készítette és frissíti: Takaró János 7149 Báta, e-mail: takaro@takaro.hu