logo

Tárlatvezetés

 

SÁRKÖZ

Báta helye a Sárközben

 

​A Sárköz nevét Sárkez alakban egy 1459-ből származó oklevél említi először. Népi eredetű vízrajzi tájnév. A Sár (víz) és a Duna folyó közötti területet jelöli. Eredetileg a Duna két partján elterülő szomszédos tájak összefoglaló elnevezése volt. Az idők folyamán a Duna nem csak földrajzi, hanem néprajzi választóvonallá is lett, ezért a két tájat újabban Tolna megyei és kalocsai Sárköz néven különböztetik meg egymástól.  (Katona Imre: Sárköz. Budapest, 1962. 5.). Az úgynevezett Tolna megyei Sárköz: Alsónyék, Decs, Őcsény, Sárpilis területe valamint némely szerzőnél Báta református lakosságával, másoknál egész Bátával együtt. Az úgynevezett Kalocsai Sárköz az Ordas, Kecel Szeremle háromszögbe eső területet, jelenti. (Bárth János: A Kalocsai Sárköz fogalma. Cumania 15., Kecskemét, 1998, 211.).

A Sárköz szó a néprajzi szerzők többsége számára a két világháború között, a 20. században szűkült le a Tolna megyei négy és fél falura.

A tárlatvezetés során arra keressük a választ, hogyan alakul a sárköz fogalma az évszázadok folyamán. Mi fűzi össze az itt élőket?  Mit jelent a Sárköz az itt élőknek és mit jelent a kívülállóknak?

 

A TÁRLATVEZETÉS ELŐZETES BEJELENTKEZÉS ALAPJÁN VEHETŐ IGÉNYBE.

BEJELENTKEZÉS: +36 20/5764130           

 

A programon való részvételhez belépőjegy váltása és tárlatvezetési díj is szükséges.