logo

Tárlatvezetés

 

A BÁTAI NÉPVISELET VÁLTOZÁSA A 19. SZÁZAD VÉGÉTŐL A 20. SZÁZAD DEREKÁIG

 

A népviselet a nép egy közössége által ismert szabályok szerint összeállított öltözet, öltözetek rendszere. A viselet a parasztságnak nem csak ruházata, hanem egyúttal esztétikai kifejezője, ábrázolási eszköze is volt. A népviseletben a közösségi kultúra törvényszerűségeinek, életfelfogásnak megfelelően fogalmazódtak át a különböző korokból származó stíluselemek újraalkotva, és egymással összeötvöződve olyan új egységet képeznek, amely egyik stílussal sem azonos. 

A sárközi viselet közismert képe a 19. század második felében alakult ki. A Duna szabályozását követően lakosság viszonylag jómódúvá vált, a sárközi női ruházat anyaga és díszítése a legdrágább és legdíszesebb lett az országban. A sárközi női viselet a legpompásabb a református fiatalasszonyon, a tekerődző menyecskén volt. Ez a ruházat vált sárközi viseletként országosan ismertté. Ezzel a viselettel párhuzamosan bontakozott ki a Tolnai-Sárköz tájegységen élő, a néprajzi szakirodalomban baranyai, geresdháti néprajzi csoporthoz sorolt, bátai katolikus lakosság viselete. A bátai katolikus népviselet nem sokban tér el a sárközi reformátusokétól. Nem viselték azonban sosem a hímzett főkötőt, sem a tornyos bársonyt. A viselet kevésbé volt hivalkodó, mint a reformátusoké. (Andrásfalvy Bertalan: Magyar népismeret. Néprajz történészeknek. Budapest, 1990, 99.). A viselet „gazdagságát” nem a drága anyagok egymásra halmozása, hanem a készítő ügyességét mutató gyönyörű vászonhímzések adták. Az első világháborút követően átalakul a népviselet, az 50-es évektől mindennapi viseletként már egyre kevesebben hordják, csak színpadon él tovább az eredeti jellegzetességek közül csak keveset megmutatva.

A tájház textil és fotó anyagának felhasználásával idézzük föl a bátai népviselet változását, a generációnként változó stílust, a 19. század végétől az 1960-as évekig.

 

A TÁRLATVEZETÉS ELŐZETES BEJELENTKEZÉS ALAPJÁN VEHETŐ IGÉNYBE.

BEJELENTKEZÉS: +36 20/5764130           

 

A programon való részvételhez belépőjegy váltása és tárlatvezetési díj is szükséges.