logo

állandó kiállítás

 

 

Ősi mesterség a halászat Bátán

​​A Duna szabályozása előtt a Bátán élő emberek életmódját elsősorban a Duna, a Sárvíz és a Báta folyó, valamint, a dombvidékről eredő patakok határozták meg. A vadvizekben gazdag vidék eszményien alkalmas volt a halászat minden válfajának űzésére. Az egyik legfontosabb megélhetési forrást évszázadokon keresztül a halászat jelentette.

 

A bátai emberek a múltban kisszerszámos halászok voltak. A „kis” jelző nem az eszköz méretére utal, hanem arra, hogy nem szükséges halászcsapat egy-egy szerszám használatához, egy-két ember teherbírására voltak méretezve. A kisszerszámos halászok fő szerszáma, melyet a Dunán is, áradás idején, az ártéren is le szoktak rakni, a varsa volt. Ez több karikára szerelt, egy középső terelőszárnnyal ellátott hálóból való halcsapda. Kedvelt halászó szerszám még a kece is, mely A-alakú léc-keretre szerelt háromrétegű, hálószerkezet. Az aljára ló, illetve szarvas lábszárcsontok vannak felfűzve, hogy vontatáskor kikaparják a halakat a mederfenék mélyedéseiből. Őszi és téli, csak a Dunán használható szerszám, melyet a csónakban állva fél kézzel evező halász a másik kezével vontatott és egy hosszú kötél segítette, hogy a háló a meder fenekén haladjon. A kukucska és balinháló tekinthető még olyan szerszámnak, melyet minden halász készenlétben tartott, s alkalom adtán használt. Nagy ügyességet igényelt a dobóháló – kör alakú, ólommal súlyozott háló – használata. A többi szerszámnak – villingpirittyhálónyomó, tapogató, emécső – csak kiegészítő szerepe volt, amelyeket alkalmilag, nem nagy mennyiségű hal fogására használtak. Csak a nagyháló és a balinháló húzásához volt több ember együttes munkájára szükség. Szapu, csáklya, szigony, jégvágó, evezők tartoztak még a halászok mindennapi eszközkészletéhez. A kifogott halat a ladik oldalához kötött bárkában szállították haza.

 

Ősi mesterség a halászat Bátán állandó kiállítás az egykor használatban volt halász szerszámokat, eszközöket mutatja be. Az egyszerű, hármas beosztású, döngölt föld falú lakóház berendezése, a hajdan élt emberek életmódját, a korabeli fotók a halászat hangulatát idézik fel.