logo

FEKETE GÓLYA HÁZ  

 

Miért fontos megismernünk a fekete gólyát? Mert nagyon ritka, különleges madár, rajta keresztül megismerhetjük azt a csodálatos világot, az ősi természet egy szeletét, amely körülvesz bennünket. A fehér gólyával ellentétben rejtetten él, háborítatlan, sűrű erdők, magas sziklák titokzatos madara. Csaknem négyezer kilométert repül minden tavasszal és ősszel, hogy egyik legnépesebb lakóhelyére, Báta környékére, a Gemenci erdőbe visszatérjen költeni.

Az interaktív tárlat bemutatja a madarak életét, a Gemenci erdő állat- és növényvilágát, kiemelt figyelmet fordítva a fekete gólyára. A táplálkozó-és fészkelő hely mellett nyomon követjük a fekete gólya vándorlását, elkísérjük Afrikába, ahol szintén nagyon tisztelik a " felhők madarát".

A bátai Fekete Gólya Ház a tárlatvezetések mellett érdekes játékokkal, kézműves foglalkozásokkal várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A múzeum három helyiségében hang- és látványelemekkel kísérve ismerheti meg a fekete gólya életmódját, fészkelő és táplálkozó helyeit. Az információs táblákon jelképesen Margit, a Mohácsi-szigeten 2005-ben meggyűrűzött fekete gólya kísér végig bennünket. Különleges érdekesség a fekete gólya vándorlásáról, telelő helyeiről szóló Afrika-termünk; itt megismerhetik az érdeklődők az etióp ngigole törzset, amelynek tagjai istenként tisztelik a fekete gólyát, a felhők madarát.

Számos játékos elemet tartogatunk a gyerekek számára, akik magukra ölthetik a fekete gólya vagy a gázló madár táplálékául szolgáló béka jelmezét, de kipróbálhatják azt is, hogy hogyan forgatja meg fészkében tojásait a gólya. Az ismeretek megszerzését, elmélyítését segíti a foglalkoztató füzet, fekete gólya totó, lábnyomokat kereső játékunk. A száz éves tölgyfáról szóló meséhez óriás társasjáték is tartozik. Az udvaron létrehozott mezítlábas ösvényen jelképesen Bátáról eljutunk a Gemenci erdőbe.

Az 1896-ban létrehozott szivattyútelep vezeti le a Szekszárdtól Bátáig elterülő Sárköz belvizét a Dunába. Az ármentesítésről, a Duna szabályozásáról, a Gemenc születéséről a rendkívül érdekes ipari műemlékben rendezett kiállításon lehet tájékozódni. A megtekintésre a Fekete Gólya Ház munkatársa biztosít lehetőséget.

LÁTOGASS MEG!

7149 Báta, Fő u. 306.

 

HÍVJ BENNÜNKET!

+36-20 662-6105

www.feketegolyahaz.hu

 

ÍRJ NEKÜNK! 

bataert@gmail.com

feketegolyahaz00@gmail.com

https://www.facebook.com/FeketeGolyaHaz/